0

Metaal, hout, MDF, folie, kunststof en meer!

Panelen spuiten? Deze materialen kunnen gespoten worden

Als je panelen, zoals keukendeurtjes, binnendeuren of interieurpanelen wilt laten spuiten, kies je voor een kleur en eventueel reliëf, maak je een afspraak bij een spuiterij, breng je de panelen en ontvang je een bericht als ze gespoten weer klaar staan om op te halen. In de tijd dat de panelen bij de spuiterij staan, ondergaan ze veel verschillende handelingen, zodat jij later de perfect gespoten panelen in huis hebt, die er weer zeker vijftien jaar tegen aan kunnen.

Zo veel verschillende materialen, zo veel werkwijzen. Wordt een materiaal op de verkeerde manier voorbehandeld en gespoten, dan hecht de lak niet optimaal. Daardoor ontstaan bijvoorbeeld blaasjes, zakkers, lichtere delen of strepen. Kennis van materialen en welke behandeling elk materiaal nodig heeft, is dus heel belangrijk.

garantie-veelgestelde-vragen-gespotenpanelen.nl.jpg

Alle expertise in huis

In een spuiterij hebben spuiters een ruime kennis van en ervaring met alle soorten materialen. Je kunt er dus ook van uitgaan dat jouw panelen, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, de juiste behandeling krijgen zodat ze optimaal gespoten zijn en ze er weer jaren tegenaan kunnen. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee – je hoeft immers geen nieuwe deuren, shutters of zelfs een complete keuken te kopen – maar het is ook beter voor het milieu.

Wat is er mogelijk?

Ontdek de verschillende mogelijkheden

Er zijn dus veel verschillende materiaalsoorten waaruit een paneel kan bestaan. Onderstaand alle materialen en hoe een spuiter daarbij in zijn werk gaat. Staat het materiaal van de panelen die jij wilt laten spuiten er niet bij, of hebben de panelen al een voorbehandeling gehad die er niet bij staat? Je kunt er op vertrouwen dat de spuiters pas aan de slag gaan als ze zich de kennis over het betreffende materiaal of de voorbehandeling helemaal eigen hebben gemaakt. De oppervlaktes die wij spuiten zijn:

  • Folie
  • MDF vochtwerend
  • MDF onbehandeld
  • MDF lakdraagfolie
  • Metaal
  • Kunststof
  • Massief hout
  • Gelakte oppervlaktes

Lees hieronder hoe je jouw oppervlakte herkent of neem contact met ons op als je twijfelt of jouw materiaal gespoten kan worden.

materialen-veelgestelde-vragen-gespotenpanelen.nl.jpg

Folie

Is een paneel afgewerkt met folie, dan wordt dit eerst verwijderd. Folie laat vaak los. Spuit je over een ondergrond die los kan laten, dan laat het spuitwerk dus ook los.

Na het verwijderen van de folie wordt gekeken of het oppervlak egaal is. Zitten er oneffenheden in, dan worden deze opgevuld en glad gemaakt, zodat een egaal spuit-oppervlak ontstaat. Vervolgens wordt het paneel geschuurd, gegrond, voorgelakt en afgelakt.

MDF vochtwerend

Vochtwerend MDF hoeft maar licht opgeschuurd te worden. Daarna worden eventuele oneffenheden zoals krasjes en deukjes opgevuld en egaal gemaakt, wordt het paneel gegrond, voorgelakt en afgelakt.

MDF onbehandeld

Ook onbehandeld MDF wordt eerst licht geschuurd in de voorbereidende fase. De afrondende fase wijkt echter een beetje af. Het oppervlak wordt minimaal twee keer gegrond in plaats van de gebruikelijke één keer. Dit heeft te maken met de open structuur en daarmee het absorberende vermogen van het oppervlak. De eerste laag grondverf wordt opgezogen door het materiaal. Zodra het oppervlak verzadigd is, dus als de lak niet meer wordt opgezogen, dan is het oppervlak gereed om gespoten te worden.

MDF lakdraagfolie

Bij MDF lakdraagfolie is geen voorbereide handeling nodig. In de afrondende fase wordt gronden overgeslagen. Lakdraagfolie is namelijk folie met de eigenschappen van grondverf. De spuiters kunnen dus dadelijk beginnen met het voorlakken.

Metaal

Bij metaal wordt het oppervlak eerst goed ontvet. Daarna wordt het oppervlak geschuurd (verruwd) om een betere hechting mogelijk te maken. Daarna wordt het oppervlak in de metaalprimer gezet. Dit zorgt voor een optimale hechting van de lak. Daarna wordt voorgelakt en afgelakt.

Kunststof

Ook bij kunststof wordt het oppervlak eerst goed ontvet en vervolgens geschuurd (verruwd). Daarna wordt het oppervlak behandeld met een speciale primer voor kunststof, waarna het kan worden voorgelakt en afgelakt.

Massief hout

Massief hout wordt eerst licht geschuurd. In de afrondende fase wordt minimaal twee keer gegrond in plaats van de gebruikelijke één keer. Massief hout heeft een open structuur van nerven, waardoor de eerste laag grondverf wordt opgezogen. Soms wordt ook een tweede laag geabsorbeerd, en is dus een derde laag grondverf nodig. Als het oppervlak verzadigd is kan het worden voorgelakt en vervolgens afgelakt.

Gelakte materialen

Bij gelakte materialen wordt de ondergrond eerst licht opgeschuurd. Gronden is niet nodig, omdat het materiaal al gelakt is. Er hoeft dus alleen te worden voorgelakt en afgelakt.

Bereken direct zelf de prijs van het spuitwerk

Compleet online, gratis en geheel vrijblijvend.

Herken jouw materiaal

Hoe herken je de materiaalsoort

Waaruit bestaat de bovenste laag van een meubelpaneel? Deze laag bepaalt hoeveel voorbereiding een paneel nodig heeft. Heeft het materiaal een toplaag, zoals verf of lak, dan is dit wat je doorgeeft aan de spuiterij als je panelen wilt laten spuiten.

materiaalherkenning-veelgestelde-vragen-gespotenpanelen.nl.jpg

Verf of lak

Is de bovenste laag van een paneel geverfd of gespoten, dan lopen er geen naden bij de randen. Ook heeft verf of lak geen structuur, dus voelt het oppervlak altijd glad.

MDF lakdraagfolie

MDF lakdraagfolie is herkenbaar aan de witte toplaag aan de voor- en achterzijde van het MDF. Die toplaag is de lakdraagfolie of grondeerfolie die de eigenschappen van grondverf heeft.

MDF vochtwerend

Dit materiaal is de vochtwerende variant van MDF, en herken je aan de groene kleur.

MDF onbehandeld

Dit is gewone MDF, zonder vochtwerende eigenschappen en zonder lakdraagfolie of verf / lak. Je herkent dit materiaal aan de bruine kleur.

Metaal

Dit is aluminium of staal, zonder of met coating of lak, met metaal als oppervlak.

Kunststof

Bij kunststof panelen zie je de naden aan de achterkant van het paneel. Kunststof oppervlakken kunnen ook een structuur hebben, bijvoorbeeld een houtnerf structuur of een sinaasappelstructuur. Kunststof oppervlaktes zijn hard.

Hout onbehandeld

Dit paneel herken je aan de houtstructuur. Het paneel kan bijvoorbeeld van eiken of grenen zijn. Houten oppervlaktes zijn vaak wat zachter dan kunststof oppervlakte, waardoor je bijvoorbeeld je nagel in de oppervlakte zou kunnen drukken. Bij kunststof is dit niet mogelijk.

Spuiten in de praktijk

Hoe gaat spuiten bij een spuiterij in zijn werk

Kies je ervoor om je meubels of panelen te laten spuiten door meubelspuiterij Gespotenpanelen.nl? Dan kun je de goederen na plaatsing van de opdracht zonder afspraak tijdens openingstijden langs brengen bij onze spuiterij.

Het spuiten van panelen bestaat uit twee fasen. Afhankelijk van het materiaal varieert de inhoud van de fasen een beetje.

deuren-spuiten-in-meubelspuiterij.png

Fase 1: Voorbereiding

De eerste fase is de voorbereidende fase. De verschillen in de voorbereidende fase zijn hiervoor bij de verschillende oppervlaktematerialen al toegelicht.

In de voorbereidende fase wordt het oppervlak geschuurd en wordt het gecontroleerd op oneffenheden zoals deukjes en krasjes. Zitten er oneffenheden in, dan worden deze opgevuld en egaal gemaakt, zodat een mooi spuit-oppervlak ontstaat.

Fase 2: Afronding

De tweede fase is het afrondende deel. Hierbij wordt eerst gegrond. Daarna wordt voorgelakt en vervolgens afgelakt. Afhankelijk van het materiaal kan het gronden, voorlakken en aflakken uit meerdere lagen bestaan. Na iedere laag wordt het oppervlak stofvrij gemaakt.

Is het spuiten gereed, dan worden alle panelen goed gecontroleerd op eventuele onvolkomenheden zoals zakkers, oneffenheden op plaatsen waar de lak niet helemaal goed gehecht heeft. Wordt er iets gevonden, dan wordt het opgelost. Vervolgens worden de panelen afzonderlijk goed verpakt zodat ze tijdens het transport niet kunnen beschadigen.

Kennis en ervaring bepalen de kwaliteit van het spuitwerk

Het spuiten van panelen is dus een echte kunst, waarvoor kennis en ervaring nodig is. Elk oppervlak vraagt om een eigen manier van behandelen, zodat een optimaal resultaat bereikt wordt. Worden panelen op de juiste manier gespoten, dan kunnen ze er weer zeker vijftien jaar tegen aan.

medewerker-xmedewerker-xmedewerker-xmedewerker-x

Heb je nog vragen of ben je benieuwd of jouw materiaal gespoten kan worden?

Neem contact op met ons!